torsdag 18. februar 2010

Norge, skap gamle miljøboliger!

I forkant av valget 2009, tok mange til ordet får å få fjernt eller redusert dokumentavgiften på kjøp av fast eiendom.

Endringsforlaget var underbygget av forskjellige argumenter;

"Boligprisene er høye nok som de er og dok.avgiften gjør det vanskeligere for unge nyetablerere å komme inn på markedet".

"Dagens dokumentavgiften er en formålsløs og usosial avgift".

Da boligmarkedet fryste til under finanskrisen tok til og med forbrukerombudet til ordet for å fjerne avgiften midlertidig, for å få fart i omsetningene.



Håpløst, da dette bare er en av mange tilleggsavgifter som er upopulære.



Det er på høy tid med endringer, dog vil det være vanskelig å få den fjernet eller redusert. Det er imidlertid mulig å få avgiften til å fungere både som en samfunnsøkonomisk og miljøavlastende avgift. Norge bør finne flere fornuftige tiltak, blant folk flest, for å være det miljømessige forbildet vi ønsker å være. Minner om at det nylig ble iverksatt lovpålagt miljømerking av boliger. Næringsbygg og boliger som skal selges eller leies ut, skal nå ha dokumentasjon med karakter for hvor miljøvennlige de er.



Mitt forslag er at dokumentavgiften endrer navn til "Miljøbolig-avgift". Det opprettes en miljøbank i statlig regi, der hver enkelt leilighet, enebolig, næringsbygg har sin egen "konto". Staten sitter på pengene, men de er øremerket for boligen det er betalt avgift for. Den glade kjøper kan deretter velge mellom ulike energitiltak for sin egen bolig og få disse finansiert over sin respektive miljøkonto.



Jeg meglet en vel 50 kvm leilighet til kr. 1.340.000,-. Bygget er fra 1930, dog noe oppjustert/renovert på 1980 tallet. Leiligheten er pen, men med energitiltak vil leiligheten absolutt bli mer miljøvennlig. Det ble betalt kr. 33.500,- i dokumentavgift til staten ved tinglysning av skjøte. Hva om disse pengene kunne investeres i en varmepumpe? En ville nok kunne få nye vinduer i oppholdsrommet i tillegg. Pengene som er til overs går i statskassa.



Tenk for en motivasjon! Kjøperen vil helt klart benytte ordningen. Bedrifter får oppdrag. Miljøet blir bedre. Avgiften blir elsket, fremfor hatet.



NB, NB: Refusjonsordningen ville gjennom riktig kontroll ikke kunne misbrukes! Skulle ikke kjøperen ønske å gjøre noe med boligen sin, så skulle det vel ikke være mangel på utgiftsposter i statskassen?



Jeg hadde investert i jordvarme på boligen jeg kjøpte for 1 år siden, men da måtte jeg nok ha betalt en god del fra egen lomme! Det ble likevel 2 selvinvesterte luft - luft varmepumper istedet :-)



Vote for Robin in politics!









Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar